Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Καλές πρακτικές για ένα βιώσιμο και αλληλέγγυο Δήμο σε εποχές κρίσης

Καλές πρακτικές για ένα βιώσιμο και αλληλέγγυο Δήμο σε εποχές κρίσης

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ακόμα και σε εύπορους δήμους υπάρχει ανάγκη στήριξης των ευπαθέστερων και μη-προνομιούχων συμπολιτών μας, αλλά και αυτών γειτονικών περιοχών.

Σταχυολογήσαμε μερικές σχετικές καλές πρακτικές οι οποίες μπορούν κάλλιστα να εφαρμοσθούν και στους Δήμους που καλύπτει η Πολιτικής μας Κίνηση.

Ανακύκλωση:
Βρία, Πιερίας:
Οι μαθητές και μαθήτριες μαθαίνουν από μικροί (και βοηθούν και τους γονείς τους να μάθουν) να μην πετούν το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη, και ότι αυτό στην καλύτερη περίπτωση επιβαρύνει πολύ τον βιολογικό καθαρισμό! Τα παιδιά παρέλαβαν ένα πλαστικό μπουκάλι και ανέλαβαν να το επιστρέφουν με τα καμμένα λάδια από το σπίτι τους στους καθηγητές τους. Μετά συλλέγεται και αποστέλλεται για παραγωγή bio-diesel.

Ασφάλεια:
Μπογκοτά, Κολομβία: Κατά τη δημαρχία του πράσινου Αντάνας Μόκους (2001-2003) δημιουργήθηκαν 7,000 εθελοντικές ομάδες στις γειτονιές, με αποτέλεσμα το έγκλημα να πέσει κατά 70%.

‘Άστεγοι / Άποροι:
Kreutzberg Βερολίνου: Δημιουργία χώρων διανυκτέρευσης, παροχή φαγητού και ιατρικής περίθαλψης
Δήμος Αθηναίων: Καθημερινή παροχή 2.500-3.000 μερίδων φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς (Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35.) Δύο ξενώνες φιλοξενούν δωρεάν 160 άτομα.

Άμεση Δημοκρατία:
Ανιέρ, Ελβετία: Από το 2003, οι 1200 κάτοικοι του χωριού ψηφίζουν μέσω Ιντερνετ για τοπικά θέματα με τη μορφή ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.
Ρίτσμοντ, Καλιφόρνια: Από το 2007, Η πράσινη δήμαρχος Μακλόχλιν οργανώνει ανοιχτές μηνιαίες συναντήσεις με όλους τους πολίτες με τίτλο “Συναντήστε τη Δήμαρχο”. Επίσης πριν από κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προηγείται δημόσια ανοιχτή συζήτηση στην οποία κάθε δημότης μπορεί να πάρει το λόγο.

Ανταλλακτικά Δίκτυα:
Κέηπ Τάουν, Ν. Αφρική: Το 2003 ξεκίνησε ένα τοπικό δίκτυο ανταλλαγής προιόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήματα, μέσω διαδικτύου. Σήμερα έχει επεκταθεί σε 30 χώρες και ονομάζεται
Community Exchange System ( http://www.ces.org.za/ )

Διατροφή:
Μπράιτον: Δωρεάν, υγιεινά γεύματα σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αλεξανδρούπολη: Ο Δήμος δημιουργεί περιαστικό, βιολογικό λαχανόκηπο σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, κοντά στον αστικό ιστό της πόλης. Σε 274 δικαιούχους (κυρίως απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους) θα παραχωρείται τεμάχιο των
50 -100 τ.μ για διάστημα δύο ετών.

Ενέργεια:
Βάδη-Βυρτεμβέργη:
Οι δήμοι έχουν εγκαταστήσει και διαχειρίζονται φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημοτικά κτίρια. Εφαρμόζονται σε τοπικά σχολεία σχέδια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το 50% των δαπανών που εξοικονομούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ίδια τα σχολεία για την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων.
Βαρκελώνη: Νέα υψηλής απόδοσης μονάδα παραγωγής ενέργειας με τη χρήση υποπροϊόντων από άλλες διαδικασίες όπως η χρήση βιομάζας από πάρκα: στη μονάδα βιομάζας καταλήγουν υπολείμματα από τα 69 πάρκα στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης και τα 150.000
δέντρα φυτεμένα στους δρόμους της!).
Νησί Σάμσο, Δανία: Το νησί Σάμσο στη Δανία κατάφερε μέσα σε 7 χρόνια να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές. Το 100% της ενέργειας στο Σάμσο προέρχεται από τον άνεμο, τον ήλιο και τη βιομάζα και γίνονται προσπάθειες να αντικατασταθεί και η βενζίνη στα αυτοκίνητα.

Καθαριότητα:
Kreutzberg Βερολίνου: Οι Δήμοι έχουν συμβόλαια με την εταιρεία δημοσίου δικαίου του κρατιδίου του Βερολίνου για την καθαριότητα και ανακύκλωση. Για τους χώρους πρασίνου, ρίζες δένδρων, πράσινο στους δρόμους πραγματοποιούνται διαγωνισμοί και ανατίθεται ο καθαρισμός σε ιδιωτικές εταιρίες με γνώμονα την τιμή αλλά και τους μισθούς που πληρώνει η εταιρία - αν δίνει κάτω του μέσου όρου του κλάδου στην περιοχή αποκλείεται.
Δήμος Ευόσμου, Θεσσαλονίκη: Μια πιλοτική εφαρμογή τουαλέτας για σκύλους λειτουργεί για να περιοριστεί το φαινόμενο της διασποράς των ακαθαρσιών των κατοικίδιων στους δρόμους του Δήμου με στόχο την υγιεινή των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων.

Μετακίνηση:
Φρανκφούρτη: Κλείσιμο τμημάτων του κέντρου της πόλης στην ιδιωτική αυτοκίνηση με αποτέλεσμα ελεύθερη ροή πεζών σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της πόλης και ένας μεγάλος αριθμός φεστιβάλ και εκδηλώσεων στην περιοχή.
Μπογκοτά, Κολομβία: Μεταξύ 2001-2003 προσελήφθησαν 420 μίμοι για να κοροϊδεύουν τους παραβάτες του ΚΟΚ. Οι θάνατοι από τροχαία μειώθηκαν 50%.
Βιέννη: Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης οδηγών ώστε να μην αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα στους δρόμους της πόλης: τα παιδιά μοίρασαν μήλα και λεμόνια στους οδηγούς. Πιλοτικό στεγαστικό πρόγραμμα 244 διαμερισμάτων υλοποιήθηκε για ενοίκους που εγγράφως αυτοδεσμεύτηκαν ότι δεν θα κατέχουν αυτοκίνητο. Ο χώρος που δεν κατέλαβαν τ’ αυτοκίνητα (και τα χρήματα που
εξοικονομήθηκαν) αποδόθηκαν σε κοινόχρηστες υποδομές, όπως ένα εργαστήριο επισκευής ποδηλάτων, υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτων, μια σάουνα, ένα γυμναστήριο, παιδότοποι, μια αίθουσα νεολαίας, κήποι σε στέγες.

Παρίσι: Στο 2ο Διαμέρισμα, όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται σε ζώνες με όριο ταχύτητας τα
30χ.α.ω. και είναι μονόδρομοι για τα μηχανοκίνητα είναι πλέον διπλής κατεύθυνσης για τα ποδήλατα. Από το 2007 η πόλη αναπτύσσει το Vélib, ένα πρόγραμμα διάθεσης δημόσιων ποδηλάτων, που σήμερα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.

Πράσινο:
Kreutzberg Βερολίνου: Σύστημα αναδόχων για συγκεκριμένα δέντρα του δήμου, με τη συμμετοχή πολιτών και καταστηματαρχών οι οποίοι αναλαμβάνουν να τα ποτίζουν και τα φυλάσσουν από βανδαλισμούς.

Πρόνοια / Κοινωνική Δικαιοσύνη:
Ελσίνκι: Ο δήμος είναι υπεύθυνοι για την παροχή όλων των βασικών υπηρεσιών: υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καθημερινή φροντίδα, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
εκπαίδευση, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δημόσιες συγκοινωνίες. Οι δήμοι στη Φιλανδία έχουν δικαίωμα για την επιβολή τοπικής φορολογίας. Η πόλη απασχολεί 40000 άτομα προσωπικό. Στο φιλανδικό σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αλλά ένα αναλογικό μοντέλο στο οποίο όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν αντιπροσώπευση στη Δημοτική Αρχή.
Μπράιτον: Δωρεάν, υγιεινά γεύματα σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ελλάδα: Αρκετοί δήμοι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλος, Ξάνθη, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Χίος) διαθέτουν πλέον Κοινωνικά Παντοπωλεία προμηθεύοντας σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα, τα βασικά είδη διατροφής, ρουχισμό και απορρυπαντικά, με τη μέριμνα κοινωνικών υπηρεσιών του εκάστοτε Δήμου και με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια που διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο.
Βερολίνο: το κρατίδιο του Βερολίνου έχει στην κυριότητά του 270.000 διαμερίσματα και με αυτόν τον τρόπο συγκρατεί τα ενοίκια σε χαμηλό επίπεδο.
Ρίτσμοντ, Καλιφόρνια:
To 2008 ο Δήμος επέλεξε να μειώσει 15% τα τέλη σε 7,000 μικρές επιχειρήσεις και να αυξήσει 30% τον φόρο που πληρώνει η πολυεθνική Chevron. Έκτοτε 700 νέες μικρές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει στο δήμο δημιουργώντας 1,000 θέσεις εργασίας.
Δήμος Αθηναίων: Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί στην πλατεία Βαρβακείου Αγοράς και απευθύνεται σε άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας, διαθέτει φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, λειτουργεί καθημερινές σε επτάωρη βάση.
Πρέβεζα: Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας ξεκίνησε σαν μια πρωτοβουλία της δημοτική παράταξης «Δημόσιος Χώρος», μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, αλλά εξελίχθηκε σε μια αυτόνομη συλλογικότητα, χωρίς κάποια νομική μορφή, με αυτοοργάνωση και άμεση δημοκρατία. Πλαισιώνεται από δίκτυο δεκάδων λειτουργών υγείας και πολιτών και απευθύνεται σε όλους όσους είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβαση σε δωρεάν υγεία και φάρμακα.

Και το καλύτερο για το τέλος:

Μαριναλέντα, Ισπανία: Στο διάσημο πλέον χωριό της Ανδαλουσίας, χάρη στις συνεταιριστικές και κοινωνικά αλληλέγγυες πολιτικές του διαρκώς εκλεγόμενου από το 1979 δημάρχου Γκορντίγιο, δεν υπάρχει ανεργία, κάθε εργαζόμενος αμείβεται με 1.200 ευρώ το μήνα, δεν υπάρχει αστυνομία, το ενοίκιο των σπιτιών κοστίζει μόνο 15 ευρώ το μήνα, οι νηπιακοί σταθμοί 12 ευρώ το μήνα, ενώ στην πισίνα κολυμπάς με 3 ευρώ το χρόνο.

Διεθνώς αναπτύσσονται σχετικά δίκτυα και πρωτοβουλίες όπως
η “Διακήρυξη του ΄Ααλμποργκ” για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Ατζέντα 21), ο “Χάρτης Της Λειψίας για τις Βιώσιμες Ευρωπαϊκές Πόλεις” και το “Σύμφωνο των Δημάρχων” για μείωση των εκπομπών CO2.


Οικολόγοι Πράσινοι - Πολιτική Κίνηση Βορειοανατολικών Προαστίων -
http://ecogreensba.blogspot.com/ - ecogreensba@gmail.com

(Την επιλογή έκανε ο Αντώνης Πετρόπουλος από τις εξής Πηγές:

http://ecogreensba.blogspot.com, “Οι Πράσινοι στην Αυτοδιοίκηση, Επιτυχημένα Παραδείγματα από την Ευρώπη” http://goo.gl/h8yQX , www.greensuccesses.eu , http://ecogreens-gr.org/autodioikisi/?p=988 , Εισήγηση Δ. Γουμάγια, δημοτικού συμβούλου των Πράσινων στο Kreutzberg του Βερολίνου στην εκδήλωση της Οικολογικής Αθήνας “ Διέξοδος από την κρίση, συνεργασία, αλληλεγγύη, αυτοδιοίκηση” , Αθήνα 1-11-11., http://www.cityofathens.gr/eypatheis-koinonikes-omades/astegoi , http://www.mayorgayle.net , http://www.localit.gr/?p=1803 , http://www.localit.gr/?p=986 , http://www.marinaleda.com , http://www.ces.org.za/ , http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=651345 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: