Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των ΟΠ

Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου




4.10.2011



ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Στοιχεία ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας προέρχεται κυρίως από άλλους παράγοντες.

Επείγουσα ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο





Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των παρεμβάσεων της τρόικα για παράκαμψη του κατώτατου μισθού.

Με επείγουσα ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου υπενθυμίζουν προς την Κομισιόν, ως μέλος της τρόικα, την υποχρέωσή της να σέβεται το άρθρο 28 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει ρητά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Παρουσιάζονται επίσης στοιχεία για την εξέλιξη του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα που έχει ήδη συμπιεστεί κατά 10,9 μονάδες από την αρχή της κρίσης μέχρι τα μέσα του 2011, έναντι αύξησης 4,1 μονάδων στην ευρωζώνη ως σύνολο. Αντί όμως να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η χώρα μας έπεσε σε ένα χρόνο κατά 7 ολόκληρες θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (των γνωστών οργανωτών του Νταβός).

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν σήμα κινδύνου, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καταβαραθρώνονται από άλλους, μη μισθολογικούς παράγοντες. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά σχετικά την Κομισιόν κατά πόσο έχει μελετήσει τους παράγοντες αυτούς και ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει προτείνει για την αντιμετώπισή τους.

«Από τη ρητορική για τα ρετιρέ, φθάσαμε να μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Όταν η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας πέφτει παρά τη συμπίεση των μισθών, πρέπει να είναι κανείς πολύ κοντόφθαλμος για να μη βλέπει ότι το βάρος χρειάζεται να δοθεί κυρίως αλλού. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές Συνθήκες κατοχυρώνουν ρητά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες: Είναι αδιανόητο λοιπόν η Κομισιόν να παραβιάζει η ίδια το ρόλο της ως Φύλακα των Συνθηκών και να πιέζει για ρυθμίσεις που αναιρούν Θεμελιώδη Δικαιώματα. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις «γκρίζες ζώνες» που δημιουργούν σε κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές οι παρεμβάσεις της Κομισιόν στις χώρες του Μηχανισμού Στήριξης. Καμιά νεοφιλελεύθερη εμμονή, δε μπορεί να τους δώσει δικαίωμα να δρομολογούν το ξήλωμα της Ευρώπης».

Για περισσότερες πληροφορίες: 6979 952070

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)



Θέμα: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων (1) αναφέρουν ότι η τρόικα έθεσε θέμα να δοθεί δυνατότητα αμοιβών εργασίας κάτω από τον ελάχιστο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 2010-2012. Μια τέτοια ρύθμιση, πέραν της παραβίασης του ελληνικού Συντάγματος, θα ακύρωνε στην πράξη τόσο την ισχύουσα Εθνική Συλλογική Σύμβαση, όσο και την ίδια την έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο, που κατοχυρώνονται ρητά από το άρθρο 28 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Την περίοδο 2010-2011 το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 10,9 μονάδες έναντι αύξησης 4,1 μονάδων στην ευρωζώνη ως σύνολο (2). Για την ίδια περίοδο, στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ η Ελλάδα έπεσε κατά 7 θέσεις (3). Το στοιχείο αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι η συνεχιζόμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εντείνεται από άλλους παράγοντες πέραν του μισθολογικού κόστους.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Έχει θέσει ζήτημα παρεκκλίσεων από τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ΕΓΣΣΕ κατώτατα όρια αμοιβών εργασίας;

Θεωρεί μία τέτοια κίνησή της κατά την άσκηση ευρωπαϊκής πολιτικής, ως μέλος της τρόικα, σύμφωνη με το άρθρο 28 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;

Κατά τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση, έχει μελετήσει τους εκτός του εργασιακού κόστους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα γι’ αυτούς, και ποιά;


(1) http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=315078

(2) http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teilm100&plugin=1

(3) http://reports.weforum.org/global-competitiveness-2011-2012/

Δεν υπάρχουν σχόλια: