Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Ημέρα της Γυναίκας: μια απόφαση αφιερωμένη εξαιρετικά

<<
6.3.2015
Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος του προφυλακισμένου  βουλευτή της Χρυσής Αυγής, υιοθετώντας την άποψη του εισαγγελέα. Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να αθωωθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης για την επίθεση καθώς όπως είπε στην πρότασή του θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος για απλή σωματική βλάβη αλλά χρειάζονταν έγκληση εντός τριμήνου από την Λ. Κανέλλη.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του. «Ενας άνδρας δεν χτυπάει μια γυναίκα», είπε ο εισαγγελέας.

Συνέχεια...
>>

Αφιερωμένη εξαιρετικά η απόφαση αυτή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα στις 8 Μαρτίου.   Έτσι λοιπόν!  Η "απλή σωματική βλάβη" που δέχεται μια γυναίκα στη διάρκεια κοινωνικών ή πολιτικών υποθέσεων και αντιθέσεων από οξύθυμους και απολίτιστους άνδρες, που χρησιμοποιούν την υπεροχή της σωματικής τους διάπλασης ως τρόπο καταναγκασμού και πειθούς, είναι φραστικά μόνο κατακριτέες!   Είναι επίσης στιγμιαίο το αδίκημα εφόσον νόμιμα παραγράφεται εντός τριμήνου! 

Αυτή η παράλογη απόφαση του δικαστηρίου, ότι δεν τρέχει τίποτα για σωματική βία που ασκήθηκε σε γυναίκα βουλευτή με εκατομύρια θεατές εμβρόντητους να παρακολουθούν στους δέκτες τους, με τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας παρόντα και κοκκαλωμένο -καθώς ίσως θυμάστε- μού θύμισε ένα ανάλογο περιστατικό που έχει κλείσει περίπου μια 10ετία από τότε που συνέβη. 


Παθούσα μια γυναίκα από πρώην δήμαρχο που για να της πάρει ένα χαρτί για μια απλή δημοτική υπόθεση, χαρτί δικό της που αρνιόταν να δώσει, την έσπρωξε και την έριξε βίαια κάτω. Γνωρίζω πολύ καλά πως δύσκολα κινούνται οι μηχανισμοί απόδοσης δικαίου για άσκηση σωματικής βίας κατά των γυναικών.


Οι οργανώσεις που ασχολούνται με την υποστήριξη γυναικών που έχουν υποστεί βία δυστυχώς ασχολούνται αποκλειστικά μόνο με την ενδοοικογενειακή βία.  Δηλ. να πρέπει να είναι μόνο ο άντρας σου για να σε υποστηρίξουν!  Για την εξωοικογενειακή σωματική βία οι νόμοι –λένε– δεν καλύπτουν τις γυναίκες παρά μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις (βιασμός και πάνω).  Ούτε αυτεπάγγελτα λειτουργεί η δικαιοσύνη κι ας είναι ο υπαίτιος δημόσιο πρόσωπο σε θέση ευθύνης, π.χ. αιρετός δήμαρχος ή βουλευτής. Η σκέτη σωματική βλάβη λοιπόν είναι άνευ σημασίας...


 - Ενας άνδρας δεν χτυπάει μια γυναίκα, είπε ο εισαγγελέας.
- Άμα γίνει όμως, προσθέτουμε εμείς, τον απαλλάσσουμε. Αυτό θα πει δικαιοσύνη. 


Γιάννα Νίκης-Σαραντοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: