Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Άνοιξε ο δρόμος που ενώνει τη λεωφ. Πεντέλης με το Πολύδροσο στο ύψος της Αττικής Οδού
Άνοιξε πρόσφατα ο δρόμος που ένωνε τη λεωφ. Πεντέλης με το Πολύδροσο
αλλά οι κάτοικοι ζητούν -και δικαίως- άμεσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
για τη σωστή διευθέτηση της διαμπερούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων,
που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο Πολύδροσο.

 

Μια παλιότερη* αλλά πιθανόν ακόμη επίκαιρη πρόταση

 

Η διαμπερής κίνηση από και προς το Μαρούσι και τη Λεωφόρο Κηφισίας αποτελεί μεγάλο μέρος της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στα Βριλήσσια. Μέχρι και τη δεκαετία του 1990 η κίνηση αυτή, πολύ μικρότερη τότε, περνούσε από το Πολύδροσο και το στενό τοπικό δρόμο μέσα από τη Ρεματιά για να καταλήξει στη Λ.Πεντέλης.

Με τα έργα της Αττικής Οδού, ο δρόμος αυτός έκλεισε και από τότε δεν έχει ξανανοίξει. Η ανακατασκευή του με μεγαλύτερο πλάτος, σταμάτησε με προσφυγή των κατοίκων του Πολύδροσου στο ΣτΕ. Έτσι η αυξημένη πια επιβάρυνση διοχετεύεται μέσα από το κέντρο των Βριλησσίων, στη Λ. Πεντέλης και στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο και το Νέο Μαρούσι. Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να θυσιάσουμε τα πεύκα του κεντρικού μας δρόμου με την εσπευσμένη διαπλάτυνση της Λ. Πεντέλης, χωρίς να κερδίσουμε τίποτα ουσιαστικό σε επίπεδο κυκλοφοριακού.

Η υπόθεση αγγίζει και την προστασία της Ρεματιάς ως αναντικατάστατου πνεύμονα, ευαίσθητης περιοχής και προστατευόμενου τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με τα έργα της Αττικής Οδού η Ρεματιά δέχθηκε βαρύ πλήγμα, καθώς αποκόπηκε η συνέχειά της, με τη βλάστηση να αποψιλώνεται για εκατοντάδες μέτρα και με τα νερά της να κυλούν σε υπόνομο για πάνω από μισό χιλιόμετρο. Η διάνοιξη ενός επιπλέον υπερτοπικού δρόμου δίπλα στο ίδιο σημείο, θα έδινε τη χαριστική βολή. Είναι επείγον λοιπόν να αναζητήσουμε βιώσιμες λύσεις για το κυκλοφοριακό στην ευρύτερη περιοχή.

Ριζική απάντηση είναι βέβαια η απεξάρτηση από το ΙΧ, με την παροχή εναλλακτικών λύσεων για τους πολίτες που το θέλουν ως δυνατότητα και όχι ως "ανάγκη": Συχνότητα το πολύ ανά 10λεπτο σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές, ανταποκρίσεις μεταξύ δημοτικών γραμμών γειτονικών δήμων, ελκυστικοί και ασφαλείς χώροι για τους πεζούς, πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, για το μέλλον ίσως και μια γραμμή τραμ που θα συνδέει τα εμπορικά κέντρα των δήμων από Αγ.Παρασκευή μέχρι Μαρούσι με το μετρό, τον Προαστειακό και τον Ηλεκτρικό.

Επειδή όμως τα περισσότερα από αυτά απαιτούν χρόνο (αλλά και πολιτική βούληση, που σήμερα σπανίζει), χρειάζονται και μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας ώστε οι επιπτώσεις να περιορίζονται στο τελείως αναπόφευκτο. Όπου λοιπόν η υπερτοπική κίνηση μπορεί να διοχετευθεί έξω από περιοχές κατοικίας χωρίς όχληση στο περιβάλλον, είναι απαραίτητο να αξιοποιείται κάθε σχετική ευκαιρία.

Μια τέτοια δυνατότητα δίνει η διαμόρφωση της Αττικής Οδού, όπου οι ράμπες εισόδου-εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο προς τη Λ.Πεντέλης, ξεκινούν σχεδόν δίπλα από τις τυφλές σήμερα απολήξεις των παράπλευρων δρόμων. Συνδέοντας λοιπόν τους παράπλευρους δρόμους της Αττικής Οδού με τις ράμπες του ανισόπεδου κόμβου, θα δημιουργούσαμε δεξιά και αριστερά από τον αυτοκινητόδρομο ένα νέο διάδρομο για τη διαδημοτική κυκλοφορία, που θα ανακούφιζε κυκλοφοριακά όχι μόνο τα Βριλήσσια αλλά και το Πολύδροσο και το Νέο Μαρούσι.

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αφορούν τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας σε άξονες όπως η Φραγκοκλησιάς ή η Κυπρίων Αγωνιστών, καθώς και την εγκατάσταση πεζογέφυρας πάνω από την Αττική Οδό στο ύψος της Ρεματιάς, ώστε να αποκατασταθεί τουλάχιστον η συνέχεια του χώρου για τους περιπατητές.

Μια απλή επιτόπια ματιά δείχνει ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, χωρίς πάντως το κόστος του να είναι αμελητέο. Σημαντικότερο όμως είναι ότι στη σύμβαση κατασκευής της Αττικής Οδού η δημιουργία (και χρηματοδότηση) παράπλευρων δρόμων σε όλο το μήκος της αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ανάδοχης κοινοπραξίας, που μάλιστα μπορεί να διεκδικηθεί και νομικά.

Καταθέτοντας λοιπόν την πρόταση αυτή, σε συνεννόηση με κατοίκους, δημοτικές κινήσεις και τοπικούς φορείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι της περιοχής μας ελπίζουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο που δε θα μείνει μόνο στη διατύπωση απόψεων, αλλά θα αλλάξει και τη ζωή όλων μας προς το καλύτερο.

Γιάννης Παρασκευόπουλος 

*Αναδημοσίευση από την τοπική εφημερίδα των Βριλησσίων Η ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ, Οκτώβριος 2008

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ


Βριλήσσια: Αποκατάσταση του εξοπλισμού στο πάρκο ΤΥΠΕΤ,
και ουσιαστική διαβούλευση χωρίς αποκλεισμούς, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Το πάρκο ΤΥΠΕΤ, έκτασης 18 στρεμμάτων στην οδό Μπακογιάννη στα Βριλήσσια, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του Δήμου και το πιο πολυσύχναστο μέχρι πρόσφατα.  Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα συγκέντρωνε πλήθος ήπιες δραστηριότητες και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μόνη σοβαρή εξαίρεση στην επιτυχία του αποτελούσαν τα προβλήματα νυκτερινής ησυχίας στη νοτιοδυτική γωνία του πάρκου (Λυκαβηττού και Υμηττού) όπου  παρέες νέων συγκεντρώνονταν τα βράδια πολύ κοντά στα σπίτια.
Στα τέλη Οκτωβρίου, όμως, η νέα δημοτική αρχή αφαίρεσε από το πάρκο όλους τους πάγκους του πικνίκ, καθώς και το στεγασμένο κιόσκι, ως  «δοκιμαστικό» μέτρο για τη διασφάλιση της ησυχίας τις νυκτερινές ώρες.  Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραστικά ο κόσμος που έρχεται στο πάρκο, καθώς  ο εξοπλισμός που απομένει απευθύνεται σχεδόν μόνο σε περιορισμένες κατηγορίες πολιτών: οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας, περιοίκους που κάνουν τζόκινγκ, φιλόζωους που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους.
Η εξέλιξη αυτή ήταν απόλυτα σύμφωνη με τη φιλοσοφία δυναμικής πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής, που δημιουργήθηκε με αφετηρία το πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας και μονοπώλησε τα τελευταία χρόνια τον τοπικό δημόσιο διάλογο για το πάρκο. Στη λογική τους, η διεκδίκηση της νυκτερινής ησυχίας συνδυαζόταν με αντιλήψεις που αντιμετώπιζαν ως πρόβλημα το ότι το πάρκο ήταν πολυσύχναστο και θεωρούσαν ότι όφειλε να προσελκύει λιγότερο κόσμο και δραστηριότητες. Στο στόχαστρο μπήκε έτσι όχι μόνο οτιδήποτε μπορούσε να προσελκύει νεολαία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας,  όπως οι πάγκοι και τα κιόσκια, αλλά και οι ιδιοκτήτες σκύλων (παρόλο που σχεδόν όλοι φροντίζουν οι ίδιοι την καθαριότητα  του χώρου), τα παιδικά ποδήλατα, τα αυτοσχέδια υπαίθρια παιδικά πάρτι τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα Σαββατοκύριακα, ακόμη και η λειτουργία της παιδικής χαράς. 
Πρωτεργάτες της ίδιας πρωτοβουλίας συνέβαλαν και στην εκλογή της νέας δημοτικής αρχής, που βρίσκεται έτσι εκτεθειμένη ότι ακρωτηρίασε ένα σημαντικό δημόσιο χώρο για χάρη υποστηρικτών της. Παρά τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιδράσεις», έχουν ήδη συγκεντρωθεί πολλές εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας από πολίτες των Βριλησσίων με διαφορετική άποψη, που αισθάνονται ότι ουσιαστικά διώχνονται από ένα δημόσιο πάρκο που ανήκει και σε αυτούς. Το γεγονός ότι καμιά από τις δύο πρωτοβουλίες δε φαίνεται να «ακούει» το πρόβλημα της άλλης, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι:

  • Θέλουμε όλα τα πάρκα και το πράσινο της πόλης πολυσύχναστα, πολύβουα, ελκυστικά σε όσο γίνεται περισσότερους, με το ευρύτερο δυνατό φάσμα ήπιων και μη εμπορευματοποιημένων χρήσεων. 
  • Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μειωμένης αγοραστικής δύναμης, το στοίχημα είναι να βρίσκουν διέξοδο και αναψυχή στα πάρκα περισσότεροι, όχι λιγότεροι.  Δεν είναι ανάγκη να κλεινόμαστε στους 4 τοίχους, ούτε του σπιτιού μας, ούτε της καφετέριας, ούτε του γυμναστηρίου ούτε του ιδιωτικού παιδότοπου.
  • Αυτοσχέδια πικνίκ και παιδικές γιορτές γίνονται στα πάρκα όλης της Ευρώπης και πρέπει να είναι και εδώ ευπρόσδεκτα, με μόνο περιορισμό να μην εμποδίζουν τη χρήση του πάρκου από τους υπόλοιπους και να σέβονται τη νυκτερινή ησυχία. 
  • Λογικές που διεκδικούν τα δημόσια πάρκα ως ημι-ιδιωτική αυλή κάποιων περιοίκων και που υποκρύπτουν πόλεμο γενεών,  χωρίζοντας έμμεσα την κοινωνία σε «νοικοκυραίους» και «νεολαία», είναι για μας απολύτως απαράδεκτες.  Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι όμως να εμφανίζονται τέτοιες λογικές σε δημόσιες πολιτικές αποφάσεις, που έχουν αποστολή να προωθούν το συμφέρον όλης της κοινωνίας.  
Παράλληλα όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αυτονόητο τόσο το δικαίωμα όλων σε ανθρώπινο νυκτερινό ύπνο και ανθρώπινες συνθήκες ζωής, όσο και το δικαίωμα κάθε πολίτη (ανεξάρτητα από το «βαθμό γνωριμίας» του με το δήμαρχο) να έχει πρόσβαση στη συζήτηση για τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή του ζωή.
Είναι θετικό ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να ξανανοίξει το ζήτημα, υπό την πίεση των διαμαρτυριών.  Έστω και τώρα, λοιπόν,  ο Δήμος Βριλησσίων οφείλει να κάνει άμεσα αυτό που έπρεπε να είχε γίνει  από την αρχή:
  • Να ζητήσει ισότιμα τη γνώμη και των χρηστών του πάρκου, ιδιαίτερα των εφήβων και νέων που στοχοποιούνται για το πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας: θεσμικά, η διαβούλευση μπορεί να περάσει μέσα από τα 15μελή των γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, αλλά και τους Συλλόγους Γονέων όλων των σχολείων.
  • Να προχωρήσει σε ανοικτή διαβούλευση με όλες τις πλευρές, φέροντας σε διάλογο τις σημερινές «αντίπαλες» πρωτοβουλίες κατοίκων.
  • Να αναζητήσει ορθολογικές λύσεις στο πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας: όπως σε κανένα δρόμο δε διακόπτεται η κυκλοφορία για τον ύπνο των γειτόνων, έτσι δεν είναι λύση να νεκρώνουμε ένα μεγάλο χώρο πρασίνου όλο το 24ωρο.
  • Να διερευνήσει ηπιότερες παρεμβάσεις στο πάρκο, δεδομένου ότι το πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας  ήταν εντοπισμένο σε ένα μόνο σημείο: μια από τις πιθανές λύσεις θα ήταν, το κιόσκι και οι πάγκοι του πικνίκ να επιστρέψουν σε νέες θέσεις στο πάρκο, σε «αποστάσεις ασφαλείας» από τα γειτονικά σπίτια.
  • Να αναζητήσει τρόπους για να γίνουν και οι άλλοι χώροι πρασίνου της ευρύτερης περιοχής τουλάχιστον εξίσου ελκυστικοί και φιλόξενοι για τη νεολαία και τους πολίτες, ώστε να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές δυνατότητες για όλους.
  • Να δεσμευθεί ότι δε θα αιφνιδιάσει ξανά με μονόπλευρες πρωτοβουλίες,  είτε για το συγκεκριμένο πάρκο είτε για άλλα θέματα του δήμου.
Σημαντικότερο όμως από όλα είναι να ανοίξει επιτέλους μια συνολικότερη συζήτηση στην  τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά, για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού για τα δικαιώματα όλων και μια οπτική πραγματικών πολιτών που θα μπορούν να βλέπουν και πιο πέρα από το στενό προσωπικό τους όφελος ή ενόχληση.

Για περισσότερες πληροφορίες:  6979 952070  + 6977 096601