Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δυστυχώς το σκληρό αστικό περιβάλλον με την καθορισμένη -οριακή συνήθως- διαμόρφωση πρασίνου και πεζοδρομίων διαμορφώνει ένα αρκετά στενάχωρο και αφύσικο περιβάλλον για τα ζώα των πόλεων.  

Η πρώτη καταπίεση είναι να πηγαίνει βόλτα δεμένο.  Το φυσικό του σκυλιού είναι να τρέχει ελεύθερο, πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο, να σταματάει, να μυρίζει όπου θέλει, πάλι ελεύθερο να κάνει όπου νομίζει την ανάγκη του, χωρίς απαγορεύσεις.   Τέτοια δυνατότητα όμως  δεν υπάρχει εφόσον «η ελευθερία μου σταματά εκεί που καταπιέζει την ελευθερία των διπλανών μου».  Έτσι, σε κάποιο πλαίσιο κανόνων σωστής και υγιεινής συμβίωσης μεταξύ μας φροντίζουμε όλοι -μαζί και το ζωντανό μας- να τους τηρούμε και να τους σεβόμαστε.  

Τα άκρα βλάπτουν.   Όπως είναι απωθητικό να βλέπει κανείς τις υστερίες και τις αδικίες σε βάρος των ζώων όσων τα αποστρέφονται, το ίδιο ενοχλητικό είναι όταν από δικές μας αβλεψίες η παρουσία του ζώου μας δεν είναι διακριτική και ταλαιπωρεί τον διπλανό μας. Έτσι, λοιπόν, να φροντίζουμε να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα με λουρί, να τον εμβολιάζουμε τακτικά, να τον αφήνουμε στη φροντίδα κάποιου όταν λείπουμε, να μαζεύουμε τα περιττώματά του.  Στο τελευταίο ιδίως δεν είμαστε φαίνεται και τόσο εκπαιδευμένοι στο Χαλάνδρι.  

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς αποφάσισε να βάλει καλαίσθητες ταμπελίτσες στα μέρη της ρεματιάς όπου πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αμελούν για τα περιττώματα των σκύλων τους με τα γνωστά ατυχή παρεπόμενα σε άλλους αμέριμνους περιπατητές!  Δυστυχώς οι ταμπελίτσες αυτές, που είχαν τον κόπο τους στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή και τοποθέτηση, μόλις μπήκαν εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες!  Αναρτούμε την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η πρόεδρος του Συλλόγου:


«Αγαπητά μέλη του συλλόγου,
Την Κυριακή το πρωί μέλη του συλλόγου μας, ανέλαβαν να τοποθετήσουν πινακίδες πλαστικοποιημένες, καλαίσθητες όπως θα δείτε στις φωτογραφίες.  Τοποθετήθηκαν στην ρεματιά κάτω απο τον Προφ. Ηλία στο σημείο όπου μαζεύονται πολλά άτομα με τα σκυλιά τους.  Η  περιοχή είναι γεμάτη απο ακαθαρσίες των ζώων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να περπατήσει, χωρίς να κινδυνεύσει να τις πατήσει.  Παρευρίσκοντο εκείνη την ώρα αρκετά άτομα. Ενημερώσαμε οτι είμαστε μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Ρεματιάς.
Δώσαμε και έντυπα του συλλόγου για ενημέρωσή τους. 
Σήμερα το πρωί διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε ούτε μία απο τις πινακίδες που τοποθετήσαμε.
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:  Είμαστε φιλικοί και με τα ζώα και με τους ανθρώπους τους αλλά αυτή η ενέργεια μάς βρίσκει αντίθετους. Η Ρεματιά ανήκει σε όλους μας και οφείλουμε να την προστατεύσουμε.  Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι Δημόσιος χώρος και έχουν το δικαίωμα όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή.   

Η πρόεδρος του συλλόγου
Κέλλυ Δάνου»