Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

«ΛΙΤΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ» ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΖΩΗΣ

Σύγκλιση της Οικολογίας και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να υπάρχει μέλλον

του Γιώργου Δημαρά*

Ο Πυρήνας της οικολογικής πολιτικής είναι :  
Γιώργος Δημαράς Υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ
  • Η προστασία της ζωής στον πλανήτη  που περιλαμβάνει το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας και βέβαια τη μέριμνα για την  επιβίωση του ανθρώπινου γένους σε αρμόνια με τη φύση. Στην προστασία της ζωής του  ανθρώπου συμπεριλαμβάνεται και η κορυφαία έκφρασή του που είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες και γενικά η πνευματική καλλιέργεια). 
  • Η δικαιοσύνη ως ηθική στάση ζωής αλλά και ως όρος βιωσιμότητας είναι και ανάγκη  για να υπάρχουν συνεκτικές και ειρηνικές ανθρώπινες κοινωνίες με προοπτική την κατάργηση των πολέμων, των στρατιωτικών ανταγωνισμών και τη ζωή χωρίς βία.  
  • Η Δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα και τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου αποτελούν βασικές κατακτήσεις των εξελιγμένων ανθρώπινων κοινωνιών που μαζί με τη δίκαιη κατανομή του πλούτου θεμελιώνουν τις βάσεις για συνετές συμπεριφορές απέναντι στη ζωή με τη γενικότερη έννοια της.

Η Οικολογία έχει πρωταρχικό στόχο τη βιωσιμότητα στον πλανήτη, την κοινωνία και την οικονομία. Προτείνει τη μείωση της μέσης κατανάλωσης με κύρια κατεύθυνση την οικονομία των φυσικών πόρων για την προστασία της φύσης αλλά και των επόμενων γενεών των ανθρώπων.
Επειδή η οικολογία είναι ασύμβατη με τη βάρβαρη οικονομική "νεοφιλελεύθερη" παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών η στρατηγική των συμμαχιών της πρέπει να είναι σε αντί-νεοφιλελεύθερη  βάση. 

Τα βασικά πολιτικά ρεύματα που είναι σε ανάλογη  κατεύθυνση δηλαδή η αυθεντική οικολογία και η συνεπής ριζοσπαστική ανανεωτική αριστερά πρέπει να συναντηθούν.  Η Οικολογία πρέπει να αποδεχτεί και να ενσωματώσει τα αιτήματα της Αριστεράς για τη στήριξη των φτωχών και αδύναμων και να σταθεί κριτικά στις μεθόδους που εφαρμόστηκαν από την αριστερά στο παρελθόν.  Η Αριστερά πρέπει να υιοθετήσει τα βασικά προτάγματα της Οικολογίας δηλαδή τη βιωσιμότητα στον πλανήτη, την κοινωνία και την οικονομία.  Η Αριστερά πρέπει να δεχθεί τη μείωση της μέσης κατανάλωσης και να απορρίψει το καταναλωτικό πρότυπο ζωής που δεν οδηγεί στην πραγματική ευτυχία αλλά σε αδιέξοδο τον πλανήτη και σε κατάρρευση κοινωνιών.
 
Οι προτάσεις για "ενεργό ζήτηση" σαν κίνητρο για την οικονομική ανάκαμψη αμφισβητούνται από την οικολογική σκέψη.  Τα  κόμματα των πρασίνων  μιλούν από χρόνια για μείωση της μέσης κατανάλωσης, τη συνειδητή επιλογή αλλαγής προτύπου ζωής σε αντι-καταναλωτική κατεύθυνση και χρησιμοποιούν όρους όπως "λιτή ευημερία",  "δίκαιη λιτότητα" και  "αποανάπτυξη".   Η καταναλωτική συμπεριφορά ως αντίληψη δεν διακατέχει μόνο τα εύπορα στρώματα της κοινωνίας αλλά δυστυχώς και τα φτωχά στρώματα που έχουν αποδεχθεί το κυρίαρχο καταναλωτικό πρότυπο.
 
Η βασική στρατηγική επιλογή σωτηρίας της κοινωνίας και του πλανήτη είναι η σύγκλιση της σύγχρονης Αριστεράς και της οικολογίας με προγραμματικούς όρους.   Στη σημερινή συγκυρία για την Ελλάδα της κρίσης και των γεωπολιτικών επικίνδυνων καταστάσεων είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια ισχυρή και ευρύτερη συμμαχία που θα περιλαμβάνει την Αριστερά και  την Οικολογία και θα εκτείνεται και πέρα από τα όρια της Αριστεράς, που θα περιλαμβάνει πολιτικούς σχηματισμούς και έντιμους πολίτες με διάθεση να συμβάλουν στη σωτηρία της χώρας και να υποστηρίξουν σε κάθε επίπεδο ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με άξονες τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Μια πραγματική αναγέννηση της χώρας θα περνούσε από τη διάλυση ή τη συρρίκνωση των κομματικών μηχανισμών των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα δώσει λύσεις σε παρόντα χρόνο.  Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι η ευημερία μας εξαρτάται από την ποιοτική ανασυγκρότηση του κράτους, τη δημιουργία συνεκτικής, δίκαιης, αλληλέγγυας και δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία ο κάθε πολίτης κρίνει και κρίνεται, συμμετέχει σε κοινωνικές συλλογικότητες όπου συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις αλλά λογοδοτεί και για τη δική του προσωπική συμβολή και συμπεριφορά.

* Ο Γιώργος Δημαράς είναι υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: