Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Η ψήφος για τις ευρωεκλογές της Κυριακής 25ης του ΜάηΣυμβαίνει πάντα σε όλες τις εκλογές να προσπαθούν τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας να πολώνουν το κλίμα, προς άγραν ψήφων εις βάρος των μικρών κομμάτων, διασπείροντας το φόβο προς την επικίνδυνη και άπειρη ανεφάρμοστη πολιτική (η κυβέρνηση), υπερτονίζοντας την ανάγκη της άμεσης κατεπείγουσας αλλαγής (η αντιπολίτευση).  Επιπλέον στη σημερινή κρίση που βρίσκεται η Ελλάδα το κλίμα αυτό πολώνεται από μόνο του ακόμα περισσότερο.
Όμως έτσι όπως έχουν τεθεί σήμερα τα διλήμματα είναι υπερβολικά απλοποιημένα. Έχουμε:
-       Μια κυβέρνηση που εγκλωβίζεται στο «εμείς συνεχίζουμε μέσα στην Ευρώπη ενώ οι άλλοι θα μας πετάξουν έξω απ’ αυτήν με τις παράλογες απαιτήσεις τους» και βέβαια συμφωνώντας αδιαπραγμάτευτα σε όλες τις παράλογες και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές οδηγίες της Τρόικα και της Κομισιόν! 
-       Μια αντιπολίτευση που ισοπεδώνει τις πολιτικές αποχρώσεις της μελλούμενης ελληνικής πενταετούς παρουσίας στην Ευρωβουλή θέτοντας δημοψηφισματικού χαρακτήρα δίλημμα στον δυσαρεστημένο Έλληνα ψηφοφόρο και έτσι αναγορεύει απερίσκεπτα τις ευρωβουλευτικές εκλογές σε εθνικές προ-εκλογές!  
-       Υπάρχει βέβαια και το ύποπτο έως τραγελαφικό φαινόμενο της παρουσίας υπερπληθώρας κομμάτων, που αισίως έφτασαν τα 40!  
[Παρένθεση: αυτή την Κυριακή, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για 40 κόμματα και 1.251 υποψηφίους στις ευρωεκλογές και, εφόσον είναι δεύτερη Κυριακή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για 211 δήμους και 422 συνδυασμούς στις δημοτικές, για 12 Περιφέρειες και 24 συνδυασμούς στις περιφερειακές εκλογές!]
Κατά πόσο μέσα σε αυτό το πολωμένο και θολωμένο προεκλογικό κλίμα χωράνε οι Οικολόγοι Πράσινοι που συμπράττουν με το αδελφό κόμμα των Πειρατών; Το κόμμα μας πέρα από την πόλωση αντιμετωπίζει και άλλες συμπληγάδες όπως
-       η συνεχής απαξίωση της προβολής μας στα ΜΜΕ, όπως κανονικά δικαιούμαστε, αθέλητη ή θελημένη,
-       η έλλειψη απλής αναλογικής με επακόλουθο την περίφημη θεωρία της χαμένης ψήφου, όπου πλήττονται τα μικρά κόμματα και γίνονται ακόμα πιο ισχυρά τα μεγαλύτερα,
-       η λανθασμένη προπαγάνδα, ότι η οικονομική κρίση προέχει όλων των άλλων αξιών, όπως αυτών της οικολογίας, του πολιτισμού, της αμεσοδημοκρατίας,
-       η υπερβολική ακαμψία από παρόμοιους και φιλικούς προς εμάς χώρους, όπου προτεραιότητα βάζουν στις διαφορές μας και όχι στις ομοιότητες, σε μια εποχή που πιστεύουμε επιβάλλεται η ενότητα των δυνάμεων που αντιπαρατάσσονται στο ξεπούλημα των πάντων.
ψηφίζεις;

Τι λοιπόν διαφορετικό φέρνουμε και γιατί η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους – Πειρατές είναι σημαντική; Οι θέσεις μας είναι οι αγώνες μας τα 5 χρόνια που ήμασταν στην ευρωβουλή και ακόμα:
1.     Στην ευρωβουλή η πράσινη πτέρυγα φροντίζει να εξετάζεται πρώτα ο παράγοντας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε οτιδήποτε έρχεται προς συζήτηση και φέρνει προτάσεις για βιώσιμη πρόοδο με διαφορετικά κριτήρια όχι των αριθμών της οικονομίας αλλά της ποιότητας ζωής και της αειφορίας.
2.     Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, της άμεσης πληροφόρησης μέσω αυτού, και αγωνιζόμαστε για την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την άρση της αποκλειστικότητας για τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας.
3.     Διεκδικούμε το Νέο Χάρτη για τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.
4.     Πολεμούμε τα συμφέροντα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου και των λόμπι που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα: σπόρους, νερό, αέρα ενώ παράλληλα υπεκφεύγουν με νόμιμους τρόπους τη φορολόγηση των κερδών τους.  Έχουμε προτάσεις γι’ αυτό.
5.     Μέσα από την επίγνωση και τη γνωριμία των διαφορετικών πολιτισμών μας προάγουμε την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη.
6.     Δεν μας αρέσει έτσι η Ευρώπη, θέλουμε να την αλλάξουμε, προτάσσουμε περισσότερη δημοκρατία, μια ομοσπονδοποιημένη Ευρώπη, χωρίς ανισότητες με ίσα δικαιώματα σε όλα τα κράτη-μέλη της.
7.     Η σύνδεση της δουλειάς στο ευρωκοινοβούλιο με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μέσω της άμεσης επαφής μας με τους συμπολίτες μας ήταν και παραμένει ένας σημαντικός στόχος.
Θα αναγνωριστεί τελικά από το εκλογικό σώμα πόσο σημαντική είναι η παρουσία της ελληνικής πολιτικής οικολογίας στην Ευρωβουλή; 
Μπορέσαμε να συσπειρώσουμε περισσότερο κόσμο με τη δουλειά μας και να τον κάνουμε να πιστέψει στην αναγκαιότητα και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας;
Αυτό είναι για μας το στοίχημα αυτής της Κυριακής.  Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, εμείς θα συνεχίσουμε με αυτοκριτική διότι πιστεύουμε πως
Πρώτα σε αγνοούν
μετά σε κοροϊδεύουν
μετά σε πολεμούν
μετά τους νικάς
                                                                                  Μαχάτμα Γκάντι

έχεις τι να ψηφίσεις: Οικολόγοι Πράσινοι - Πειρατές

Γιάννα Νίκης-Σαραντοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια: