Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Εκδήλωση για το μεταλλευτικό κώδικα

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
 
Δευτέρα 22 Απριλίου, 7:30μμ, «Οικόπολις» Θεσσαλονίκη
 
Εκδήλωση με θέμα "Η αναγκαιότητα αλλαγής του αποικιοκρατικού Μεταλλευτικού Κώδικα" οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 22 Απριλίου (7.30μμ), στον Κοινωνικό Χώρο "Οικόπολις" (Πτολεμαίων 29Α).
Τις θέσεις τους σχετικά με το θέμα θα αναπτύξουν οι: Σαράντης Δημητριάδης - ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ. -, Τόλης Παπαγεωργίου – πολιτικός μηχανικός, εκπρόσωπος Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων -, Γιώργος Τριανταφυλλίδης – μηχανικός μεταλλείων, μεταλλουργός , λέκτορας τμήματος Χημικών Μηχανικών ΠΣΑΠΘ -, Ελεάννα Ιωαννίδου - νομικός με εξειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν Περιφ. Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανοίγουν τη συζήτηση για το παρωχημένο αυτό νομοθέτημα που θεσπίστηκε επί Χούντας και που απέφυγαν να αγγίξουν προηγούμενες κυβερνήσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Βασικά θέματα που θα τεθούν: ενσωμάτωση στον κώδικα αρχών προστασίας περιβάλλοντος (χρήση κυανίου και άλλων τοξικών ουσιών, προδιαγραφές αποβλήτων και λιμνών τελμάτων, προστασία επιφανειακών υδάτων και υπόγειων υδροφορέων), δικαιώματα ιδιοκτήτη και μεταλλειοκτήτη, όριο περιεκτικότητας εκσκαφών σε αξιοποιήσιμο μετάλλευμα, χρήσεις γης (συγκρούσεις και προτεραιότητες), δημόσια διαβούλευση και τοπικές κοινωνίες, ρήτρες αποκατάστασης και ασφάλιση σε περιπτώσεις χρεοκοπίας.
Η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, όχι μόνο μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση της πώλησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στην εταιρεία Ελληνικό Χρυσός το 2003 και των χαρακτηριστικών της επιδιωκόμενης "επένδυσης" στις Σκουριές Χαλκιδικής, αλλά και μετά την επέλαση ενδιαφέροντος για εξορύξεις σε όλη τη Β. Ελλάδα και την πολύ πρόσφατη απόπειρα του ΥΠΕΚΑ για αναθεώρηση του μεταλλευτικού κώδικα. Μια απόπειρα που περιοριζόταν στο ύψος των μισθωμάτων, χωρίς να καταπιάνεται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και η οποία φαίνεται ότι παραπέμπεται εκ νέου στις καλένδες.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μπλιώνης, 2310-266705

Δεν υπάρχουν σχόλια: