Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση του δήμου Πεντέλης σε επιστολή μας για τα απορρίμματα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Καλαμβόκη 2Α
Ταχ. Κώδικας: 151 27 Μελίσσια
Τηλ.: 213 2050 000
Fax.: 210 8040438
ΣΧΕΔΙΟ
Μελίσσια, 07/3/2012
Αρ. Πρωτ.: 3013

ΠΡΟΣ
1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ
E-mail : alargy@gmail.com
2. ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
E-mail : apostolidis.george.gmail.com

ΘΕΜΑ : Ανοιχτή επιστολή / Δελτίο τύπου.
ΣΧΕΤ.: Το με αρ. πρωτ. 3013/9.2.2012 έγγραφό σας.


Κύριοι,

1. Σας γνωρίζουμε επί του σχετικού ότι η Αυτοδιοικητική μας διαδρομή και η λειτουργία μας τεκμηριώνουν την Περιβαλλοντική μας ευαισθησία.

2. Ειδικότερα επί του σχετικού :

α. Το Δημόσιο χρήμα διαχειρίζεται σύννομα με λιτότητα και διαφάνεια στο Δήμο Πεντέλης από αναλήψεως της Διοίκησής του από εμάς. Γιατί λεφτά «για πέταμα» ποτέ δεν υπάρχουν.

β. Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου προωθήθηκε και ψηφίστηκε σε πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

γ. Η αποκομιδή των στερεών αποβλήτων οικιακών και άλλων ανακυκλώσιμων και μη είναι σε διαδικασία αναθεώρησης προς όφελος του Δήμου των Δημοτών του και του Περιβάλλοντος.

δ. Για τα ανενεργά λατομεία του Πεντελικού, που καλά γνωρίζουμε, προφανώς και έχουμε θέσεις που στηρίζουν Περιβαλλοντικά το Πεντελικό.

3. Καλό θα είναι τα συμπεράσματά σας να είναι τεκμηριωμένα γιατί εξ’ όσων εκθέσαμε και σύμφωνα με τον τρόπο που λειτουργούμε, αβίαστα συμπεραίνεται ότι υλοποιούμε χρηστή διοίκηση με νοικοκύρεμα του χτες, λιτότητα στη Διοίκηση, διαφάνεια, εργατικότητα, ανθρωπιά και ούτε λεφτά πετάμε ούτε αλόγιστη χρήση των ήδη ελαχίστων κονδυλίων που διατίθενται από τη Κρατική εξουσία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνουμε εκτός αν δε θέλετε για τους λόγους σας να το εννοήσετε.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Να και η επιστολή μας:


Πολιτική κίνηση Πεντέλης – Βριλησσίων




7.2.2012


Προς:
Δήμο Πεντέλης
Καλαμβόκη 2α
151 27 Μελίσσια


Θέμα: Ανοιχτή επιστολή / Δελτίο Τύπου με προτάσεις για την ένταξη της κομποστοποίησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου Πεντέλης.


Γιατί ο δήμος Πεντέλης πετάει τα λεφτά μας στα σκουπίδια;


Ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβρη το επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης του δήμου για το 2012. Δεν θα σχολιάσουμε τη διαδικασία υπερ-επείγοντος που ακολουθήθηκε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, εξάλλου είναι γνωστή η δυσκολία του δήμου μας στην ανοιχτή διαβούλευση. Είναι ο μόνος δήμος της ευρύτερης περιοχής που δεν κατόρθωσε να συστήσει την ανάλογη επιτροπή που προβλέπει ο Καλλικράτης.

Ρωτάμε όμως γιατί ξοδεύονται 6,000,000 ευρώ για την καθαριότητα του δήμου μας και μόνον 3,000 ευρώ (δηλαδή μόνον το 0,5 τοις χιλίοις!) για αγορά (περίπου 60;) κάδων οικιακής κομποστοποίησης;

Δεν γνωρίζει ο δήμαρχος, δεν γνωρίζουν τα στελέχη του δήμου μας ότι με την οικιακή κομποστοποίηση μπορούμε εύκολα να βοηθήσουμε όλοι ώστε ο δήμος μας να μειώσει κατά 50% τουλάχιστον τα απορρίμματά του και να βαδίσει προς την πολιτική των μηδενικών αποβλήτων;

Ο προηγούμενος δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος είχε ξεκινήσει πρόγραμμα οικιακής κομματοποίησης το 2006 αλλά μετά από λίγο καιρό το εγκατέλειψε στην τύχη του. Είναι καθαριότητα να πετάμε χρήσιμα προϊόντα σε σακούλες και να τα μεταφέρουμε σε άλλους τόπους για να γίνουν προσθήκη σε γιγάντιες χωματερές, αρκεί να μην είναι κοντά μας; Ελπίζουμε ο δήμαρχός μας να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αναβιώσει το εξαιρετικό αυ2τό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει μαζί με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης.

Είμαστε στη διάθεσή του δήμου να αναπτύξουμε από κοντά τις προτάσεις μας, με βάση τα παρακάτω σχόλια στο πρόγραμμα δράσης του 2012:

α) [βλ. σελ. 50 & 51 του προγράμματος δράσης] Αντί να αγοράσει ο δήμος νέο απορριμματοφόρο και απλούς κάδους απορριμμάτων με 190.000 ευρώ και 50.000 ευρώ αντίστοιχα θα μπορούσε με αυτά τα λεφτά να αγοράσει 4,000 κάδους οικιακής κομποστοποίησης και να τους διαθέσει δωρεάν σε δημότες. Με τον τρόπο αυτό, αμέσως, περίπου 4.000 οικογένειες θα ξεκινούσαν να κάνουν οικιακή κομποστοποίηση και να παράγουν λίπασμα και να μειώνουν τα απορρίμματά τους στο μισό.

β) Τον επόμενο χρόνο ο δήμος θα μπορεί να αγοράσει το λίπασμα αυτό και να το αξιοποιήσει, είτε στα άλση της πόλης είτε για τις αναδασώσεις, προσφέροντας και ένα αντίτιμο στους δημότες που βοηθάνε στη μείωση των απορριμμάτων.

γ) Επίσης, μένουν και λεφτά για αγορά 200 καφέ κάδων για βιοαποδομήσιμα απόβλητα για όσους δημότες μπορούν μεν να διαχωρίζουν στην πηγή τα απόβλητα κουζίνας και τα μικρά κλαδέματα αλλά, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι κομποστοποίηση (ανάλογο πρόγραμμα ξεκινά στους δήμους Αθηναίων και Κηφισίας).

δ) Σε ένα από τα πολλά ανενεργά λατομεία του Πεντελικού μπορεί ο δήμος να μεταφέρει και να κομποστοποιεί όλα τα κλαδέματα του δήμου και παράλληλα να ιδρύσει ένα φυτώριο για την καλλιέργεια δενδρυλλίων για τις αναδασώσεις. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα κλαδέματα του Πεντελικού πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση αλλού, έξω από το Πεντελικό, ούτε γιατί τα δενδρύλλια που χρησιμοποιούνται για τις αναδασώσεις του Πεντελικού πρέπει να παράγονται σε άλλο βουνό.


Με τα παραπάνω μέτρα σε 3-4 χρόνια οι κάτοικοι, με τη βοήθεια του δήμου μας, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μείωση των απορριμμάτων κατά 50 με 60 % και στην εξοικονόμηση ~ 3.000.000 ευρώ το χρόνο και παράλληλα ο δήμος να δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας. Δείτε και το συνημμένο φυλλάδιο με τις αναλυτικές θέσεις του κόμματός μας για τα απορρίμματα της Αττικής

Δεν έχουμε υπολογίσει εδώ και το όφελος από την αντίστοιχη μείωση του ποσού των 953.000 ευρώ που θα κληθεί να καταβάλει για τα απορρίμματα ο δήμος μας για το 2012 στον νέο φορέα ΕΣΔΝΑ – Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.

Απ΄ ότι ξέρουμε καμία άλλη πολιτική ή δημοτική κίνηση δεν έκανε παρόμοια αντιπρόταση στο πρόγραμμα δράσης του 2012 για εξοικονόμησης χρημάτων.

Να συμπεράνουμε ότι λεφτά για πέταμα υπάρχουν;




Για πληροφορίες:

Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, alargy@gmail.com, 6942-496769

Γιώργος Αποστολίδης, apostolidis.george@gmail.com, 6946-101519



Συνημμένο: Οι θέσεις του κόμματος μας για τα απορρίμματα της Αττικής.
http://www.ecogreens-gr.org/Docs/Skoupidia.pdf








Δεν υπάρχουν σχόλια: