Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2007

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πήραμε την πρωτοβουλία για το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πήραμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση για το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για την προστασία του κλίματος, με αφορμή την παγκόσμια σύνοδο στο Μπαλί για την «μετά Κιότο πολιτική», κινητοποιήση σε όσες περιοχές της χώρας μπορούμε ταυτόχρονα.

Μέσα από διαβουλεύσεις διαφόρων φορέων έχει αποφασιστεί η διοργάνωση συγκέντρωσης κι εκδηλώσεων στο Σύνταγμα, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 13,00. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή και θα συμβάλλουν θετικά στην από κοινού με περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές οργανώσεις διαμόρφωση αυτών των εκδηλώσεων, σεβόμενοι την αυτονομία των οργανώσεων.

Προσκαλούμε, όμως, επίσης όσους φορείς επιθυμούν να διαμορφώσουμε και μια πιο «οικολογική» παρέμβαση μέσα στην κοινή εκδήλωση, θέτοντας μόνο το πλαίσιο συνεργασίας:

- διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και όχι απλώς καταγγελία (απεξάρτηση από πετρέλαιο και λιγνίτη, στροφή στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση, δεσμευτικοί στόχοι, ευαισθητοποίηση των πολιτών, ανάληψη κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών από όλους)

- εκδηλώσεις με την μορφή «μουσικών και θεατρικών παρελάσεων» κυρίως σε περιοχές που υπάρχει ήδη κόσμος (π.χ. πεζόδρομοι Ερμού, Θησείο, Απ. Παύλου και) με ποδήλατα, λάβαρα, happening κα

- δράσεις με παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο (8/12, ώρα 10-12.00)

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ οργανώνουν, επίσης, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 12.00, στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, στη Σταδίου, την προβολή της ταινίας «Everything's cool».

Ειδικά για την Αθήνα προτείνουμε τος εξής κοινό πλαίσιο, στο οποίο κάθε φορέας μπορεί να οργανώσει καλύτερα τη δική του παρουσία και διακριτότητα:

1. Παρέλαση με street performers (με τους οποίους συζητάμε ήδη), μουσικές μπάντες και λάβαρα που ξεκινάνε από το Σύνταγμα μετά την κοινή συγκέντρωση και κατεβαίνουν με τύμπανα και μουσικές την ώρα αιχμής την Ερμού με τα μαγαζιά. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα 12.30, συμμετοχή στην κοινή εκδήλωση, προετοιμασία και αναχώρηση της «θεατρο-μουσικής πορείας» με τα πόδια και με ποδήλατα στις 14.00. Θα γίνουν στάσεις σε κάποια σημεία της διαδρομής για θεατρικά δρώμενα.

2. Αν ο κόσμος και τα ποδήλατα είναι αρκετός, συνεχίζουμε προς Θησείο, Απ Παύλου και Διονυσίου Αεροπαγίτου, περιφερειακά της Ακρόπολης, ίσως κάνοντας και μια «αλυσίδα» γύρω από την Ακρόπολη.

3. Όποιοι φορείς συμμετάσχουν, θα προετοιμάσουν το δικό τους υλικό. Πανώ θα τυπώσουν όποιοι φορείς θέλουν με τα δικά τους σήματα/logo. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μπορούν να βοηθήσουν στην από κοινού εκτύπωση έτοιμων γραφικών για να μειωθεί το κόστος. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον θα μπορούσαν τα πανώ να ακολουθήσουν την αισθητική που επιλέξαμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την συγκεκριμένη εκδήλωση: Λάβαρα πάνινα, σε κοντάρια με κάθετη διάταξη. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα έχουν πανώ για με 3 θεματικές ενότητες, από 8 διαφορετικά λάβαρα για κάθε μία (ζωα /φυτά/οικοσυστήματα που πλήγονται, άνθρωποι / κοινωνίες που πλήγονται, Λύσεις: τι μπορείς εσύ να κάνεις).

Τα πανώ θα έχουν από ένα σλόγκαν, τα logo των συμμετεχόντων (ο καθένας φορέας τα δικά του) και τα sites τυπωμένα επάνω τους, από όπου θα μπορούν οι ανθρωποι να μάθουν περισσότερα ή να κάνουν κάποια πράγματα για την κλιματική κρίση.

4. Ίσως κάποια/ες από τις θεατρικές ομάδες που θα πάρουν μέρος, θα μπορούσαν με δυό τρεις πρόβες να εκπαιδεύσουν εθελοντές από τις οργανώσεις που θα κάνουν/ ντυθούν/ χορέψουν/ τραγουδήσουν κάτι κατά την «παρέλαση». Είπαμε όσοι έρθουν να φοράνε ρούχα σε πράσινο χρώμα.

5. Συζητάμε με κάποιον τραγουδοποιό να γράψει ένα μουσικό κομμάτι –πχ. ραπάκι - που θα λέμε στην «μουσικο-θεατρική παρέλαση».

6. Διάφοροι καλλιτέχνες προσκαλούνται να προσθέσουν τη δικιά τους παρέμβαση / ιδέα

Παρακαλούμε ενημερώστε μας άμεσα και το αργότερο, αν σας ενδιαφέρει να συνδιαμορφώσουμε την όλη εκδήλωση και να οριστικοποιήσουμε τον κατάλογο τυχόν άλλων προσκλήσεων που έχουν ήδη ενδιαφερθεί.

Πληροφορίες στα tkromm@gmail.com & kkato@tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: