Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007

ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο στη μια το μεσημέρι στο Σύνταγμα ΤΟ ,Σάββατο 8 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα δράσης για το κλίμα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ www.ecogreens .gr ecogreen@otenet.gr

Αθήνα : Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

05.12.2007

Αλλάξτε μυαλά, όχι το κλίμα!

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα δράσης για το κλίμα

Για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται η Παγκόσμια μέρα δράσης για το κλίμα και στη χώρα μας. Φέτος όμως είναι η χρονιά που εξανεμίστηκε το περιθώριο για οποιαδήποτε αμφιβολία ή καθυστέρηση. Η επιστημονική κοινότητα ομόφωνα δηλώνει πως έχουμε λιγότερα από 10 χρόνια για να σώσουμε το κλίμα του πλανήτη. Είναι σειρά των κυβερνήσεων του κόσμου, εκπρόσωποι των οποίων μαζεύονται αυτές τις μέρες στο Μπαλί στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, να δείξουν την πολιτική αποφασιστικότητα που απαιτείται: Να προχωρήσουν σε μια μακροχρόνια παγκόσμια συμφωνία που θα υποχρεώνει με δίκαιο τρόπο όλα τα κράτη του πλανήτη να συμβάλουν στον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών κατά 60-80% μέχρι το 2050.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας με την πιο ρυπογόνο οικονομία στην Ευρώπη και ίσως τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης των εκπομπών οφείλει να διαμορφώσει άμεσα ένα ουσιαστικό, Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών, που δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει:

  • εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς, μέσα από μέτρα οικονομικής και τεχνικής στήριξης, καθορισμό ελάχιστων προδιαγραφών και ανώτατων ορίων, ανταποδοτική φορολόγηση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τεράστιας κλίμακας.
  • δραστικό περιορισμό της χρήσης λιγνίτη αλλά και των άλλων ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και ανάπτυξη σε ευρεία κλίμακα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τον οικιακό τομέα
  • αλλαγή των οικοδομικών κανονισμών, προκειμένου όλα τα νεόδμητα κτίρια από το 2015 και μετά να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν
  • ουσιαστική συρρίκνωση των οδικών μεταφορών, με επανεξέταση των σχεδίων για νέους αυτοκινητόδρομους, ενίσχυση του σιδηροδρόμου, στήριξη των μαζικών συγκοινωνιών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων πεζών και ποδηλατών.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με το πλαίσιο αυτό συμμετέχουν σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα καλούν σε συμμετοχή:

- στην Αθήνα στο συλλαλητήριο στη μια το μεσημέρι στο Σύνταγμα,

- στη Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση στη 13:30 στην Καμάρα

Παράλληλα, στα πλαίσια της Μέρας Δράσης, διοργανώνουν και τις εξής εκδηλώσεις στην Αθήνα:

  • Σάββατο πρωί 10-12πμ στο μετρό του Συντάγματος (έξοδος Αμαλίας) θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου για μικρά παιδιά, με θέμα την ανακύκλωση και την αλλαγή του κλίματος
  • Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, προβολή της ταινίας "Everything 's Cool" για την κλιματική αλλαγή στον κινηματογράφο Απόλλων, Σταδίου 19

Η Εκτελεστική Γραμματεία


ΚΑΙ ΟΙ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Β.Α. ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

1 σχόλιο:

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ B.A. ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ είπε...

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πήραμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση για το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για την προστασία του κλίματος, με αφορμή την παγκόσμια σύνοδο στο Μπαλί για την «μετά Κιότο πολιτική», κινητοποιήση σε όσες περιοχές της χώρας μπορούμε ταυτόχρονα.

Μέσα από διαβουλεύσεις διαφόρων φορέων έχει αποφασιστεί η διοργάνωση συγκέντρωσης κι εκδηλώσεων στο Σύνταγμα, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 13,00. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή και θα συμβάλλουν θετικά στην από κοινού με περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές οργανώσεις διαμόρφωση αυτών των εκδηλώσεων, σεβόμενοι την αυτονομία των οργανώσεων.

Προσκαλούμε, όμως, επίσης όσους φορείς επιθυμούν να διαμορφώσουμε και μια πιο «οικολογική» παρέμβαση μέσα στην κοινή εκδήλωση, θέτοντας μόνο το πλαίσιο συνεργασίας:

- διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και όχι απλώς καταγγελία (απεξάρτηση από πετρέλαιο και λιγνίτη, στροφή στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση, δεσμευτικοί στόχοι, ευαισθητοποίηση των πολιτών, ανάληψη κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών από όλους)

- εκδηλώσεις με την μορφή «μουσικών και θεατρικών παρελάσεων» κυρίως σε περιοχές που υπάρχει ήδη κόσμος (π.χ. πεζόδρομοι Ερμού, Θησείο, Απ. Παύλου και) με ποδήλατα, λάβαρα, happening κα

- δράσεις με παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο (8/12, ώρα 10-12.00)

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ οργανώνουν, επίσης, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 12.00, στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, στη Σταδίου, την προβολή της ταινίας «Everything's cool».

Ειδικά για την Αθήνα προτείνουμε τος εξής κοινό πλαίσιο, στο οποίο κάθε φορέας μπορεί να οργανώσει καλύτερα τη δική του παρουσία και διακριτότητα:

1. Παρέλαση με street performers (με τους οποίους συζητάμε ήδη), μουσικές μπάντες και λάβαρα που ξεκινάνε από το Σύνταγμα μετά την κοινή συγκέντρωση και κατεβαίνουν με τύμπανα και μουσικές την ώρα αιχμής την Ερμού με τα μαγαζιά. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα 12.30, συμμετοχή στην κοινή εκδήλωση, προετοιμασία και αναχώρηση της «θεατρο-μουσικής πορείας» με τα πόδια και με ποδήλατα στις 14.00. Θα γίνουν στάσεις σε κάποια σημεία της διαδρομής για θεατρικά δρώμενα.

2. Αν ο κόσμος και τα ποδήλατα είναι αρκετός, συνεχίζουμε προς Θησείο, Απ Παύλου και Διονυσίου Αεροπαγίτου, περιφερειακά της Ακρόπολης, ίσως κάνοντας και μια «αλυσίδα» γύρω από την Ακρόπολη.

3. Όποιοι φορείς συμμετάσχουν, θα προετοιμάσουν το δικό τους υλικό. Πανώ θα τυπώσουν όποιοι φορείς θέλουν με τα δικά τους σήματα/logo. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μπορούν να βοηθήσουν στην από κοινού εκτύπωση έτοιμων γραφικών για να μειωθεί το κόστος. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον θα μπορούσαν τα πανώ να ακολουθήσουν την αισθητική που επιλέξαμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την συγκεκριμένη εκδήλωση: Λάβαρα πάνινα, σε κοντάρια με κάθετη διάταξη. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα έχουν πανώ για με 3 θεματικές ενότητες, από 8 διαφορετικά λάβαρα για κάθε μία (ζωα /φυτά/οικοσυστήματα που πλήγονται, άνθρωποι / κοινωνίες που πλήγονται, Λύσεις: τι μπορείς εσύ να κάνεις).

Τα πανώ θα έχουν από ένα σλόγκαν, τα logo των συμμετεχόντων (ο καθένας φορέας τα δικά του) και τα sites τυπωμένα επάνω τους, από όπου θα μπορούν οι ανθρωποι να μάθουν περισσότερα ή να κάνουν κάποια πράγματα για την κλιματική κρίση.

4. Ίσως κάποια/ες από τις θεατρικές ομάδες που θα πάρουν μέρος, θα μπορούσαν με δυό τρεις πρόβες να εκπαιδεύσουν εθελοντές από τις οργανώσεις που θα κάνουν/ ντυθούν/ χορέψουν/ τραγουδήσουν κάτι κατά την «παρέλαση». Είπαμε όσοι έρθουν να φοράνε ρούχα σε πράσινο χρώμα.

5. Συζητάμε με κάποιον τραγουδοποιό να γράψει ένα μουσικό κομμάτι –πχ. ραπάκι - που θα λέμε στην «μουσικο-θεατρική παρέλαση».

6. Διάφοροι καλλιτέχνες προσκαλούνται να προσθέσουν τη δικιά τους παρέμβαση / ιδέα

Παρακαλούμε ενημερώστε μας άμεσα και το αργότερο, αν σας ενδιαφέρει να συνδιαμορφώσουμε την όλη εκδήλωση και να οριστικοποιήσουμε τον κατάλογο τυχόν άλλων προσκλήσεων που έχουν ήδη ενδιαφερθεί.

Πληροφορίες στα tkromm@gmail.com & kkato@tee.gr